Piperyna to naturalny ekstrakt z pieprzu czarnego, który bierze udział w procesie termogenezy (spalanie kalorii), a także w procesie lipolizy (spalanie tkanki tłuszczowej). Związek ten zakłóca również aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie tkanki tłuszczowej.

Warto podkreślić, że piperyna nie gwarantuje bardzo szybkiego spadku masy ciała, jednak niezwykle skutecznie wspomaga organizm przy diecie oraz stopniowo spala tłuszcz, dając trwałe efekty. Ponadto, poprawia kondycję i wydolność organizmu, a także wykazuje działanie antybakteryjne i oczyszczające

Suplementacja

Ekstrakt z czarnego pieprzu stanowi często główny składnik spalaczy i reduktorów tłuszczu, które oferują zazwyczaj 60-90% stężenia tego alkaidu. Dla uzyskania najlepszych rezultatów zaleca się stosować 5-10 mg piperyny, 1-2 razy dziennie przez okres 3 miesięcy. Po tym czasie należy zrobić 2 miesiące przerwy, po których znowu można powrócić do jej stosowania. Suplement najlepiej przyjmować przed śniadaniem i przed wysiłkiem fizycznym.

Przeciwwskazania

Osoby mające problemy z sercem i układem krążenia powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji piperyną. Ponadto, osoby przyjmujące leki t.j. digokstynę czy fenytoinę, nie powinny stosować piperyny lub muszą robić to bardzo ostrożnie, ponieważ połączenie tego związku z powyższymi lekami sprawia, że tempo z jakim wątroba je usuwa ulega spowolnieniu.



Total
15
Shares