Nieodpowiednie połączenia niektórych witamin i minerałów, uniemożliwiają ich wzajemne wchłanianie się. Oczywiście, kombinacja poniższych produktów nikomu nie zaszkodzi, jednak szkoda tracić ich cenne właściwości z powodu niewiedzy.

Czerwone wino + czerwone mięso

To połączenie pogarsza wchłanianie żelaza zawartego w mięsie z powodu występujących w winie garbników.

Herbata + cytryna

Zawarty w herbacie glin, łącząc się z sokiem z cytryny odkłada się w naszym mózgu. Może to prowadzić do choroby Alzheimera. Z kolei po wyjęciu z herbaty torebki lub liści można już śmiało wrzucić cytrynę – oczywiście obraną ze skórki.

Oleje roślinne + tłuste ryby

Nadmiar kwasów omega-6 z olejów neutralizuje kwasy omega-3, którego głównym źródłem są ryby.

Ogórek + pomidor + twaróg

Enzym znajdujący się w ogórku utlenia witaminę C zawartą w pomidorze. Z kolei kwasy zawarte w pomidorze wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach, powodując ból przy poruszaniu.

Ryby i owoce morza + warzywa kapustne

Połączenie to, pogarsza wchłanianie jodu zawartego w rybach.



Total
83
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*