9 egzotycznych owoców, które mają mniej niż 100 kcal

Jabłka, banany, śliwki, gruszki… Te owoce zna doskonale każdy z nas. Ale co to jest tamarillo, kiwano czy passiflora? W których częściach świata można je spotkać? Jak to wygląda i smakuje? Co w tych owocach nadaje się do zjedzenia i co dobrego można z nich zrobić? Oto 9 tropikalnych owoców, których zdecydowanie warto spróbować, bez obaw o dietę.

1. Tamarillo (cyfomandra, pomidor drzewiasty)

Pochodzenie: Peru, Chile lub Kolumbia; obecnie uprawiane są w górzystych rejonach Ameryki Południowej i Nowej Zelandii
Jadalne: w całości, ale warto zdjąć skórkę po sparzeniu jej wrzątkiem
Smak: słodko-gorzkie, nieco przypominają przyprawione pieprzem pomidory
Jakie wybierać: gdy wyglądają jak mocno dojrzałe pomidory, a skórka zaczyna się marszczyć
Co można z nich zrobić: konfitury, soki lub kompoty, używa się ich także do drinków (miksowanych w blenderze) i jako dodatek do kanapek, np. z szynką lub serem (w plastrach)
Wartość zdrowotna: cenne źródło witaminy E
Kaloryczność: 33 kcal/100 g

2. Mango (posmak, posmacz)


Pochodzenie: Indie; obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych
Jadalne: soczysty miąższ; owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ łyżką lub obrać ze skórki i pokroić
Smak: intensywny, słodki, a zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny
Jakie wybierać: mango z grubą skórką – miękkie jak banany, z cienką skórką – lekko pomarszczone
Co można z nich zrobić: można użyć jako dodatku do sałatek owocowych, konfitur, kompotów, kremów, wkroić do drinków lub galaretek
Kaloryczność: 57 kcal/100 g

3. Granat czerwony


Pochodzenie:
południowo-zachodnia Azja; obecnie uprawiane są we wszystkich rejonach tropikalnych
Jadalne: miąższ i duże rubinowe nasiona; owoc należy rozciąć na pół i wyłuskać zawartość łyżeczką
Smak: słodko-kwaskowaty, przypominający porzeczki lub jeżyny
Jakie wybierać: dojrzałe granaty mają błyszczącą, lekko popękaną skórkę w kolorze czerwieni lub nawet fioletu
Co można z nich zrobić: dodać do owocowych sałatek, a z gęstego soku, zwanego grenadyną, zrobić sorbet, wino lub dodać go do wielokolorowych drinków (sok osiada na dnie)
Kaloryczność: 77 kcal/100 g

Kolejne owoce znajdziesz na następnej stronie…



Total
23
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*