9 egzotycznych owoców, które mają mniej niż 100 kcal

7. Litchi (liczi, śliwka chińska)


Pochodzenie:
południowe Chiny; uprawiane dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze
Jadalne: soczysty miąższ otaczający duże nasiono; litchi z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką
Smak: łagodny, słodki, czasem lekko kwaskowy
Jakie wybierać: świeżo dostarczone do sklepu, bo litchi dojrzewają tylko na drzewach i szybko więdną; skórka dojrzałego owocu jest równomiernie czerwona
Co można z nich zrobić: kompoty i syropy, używane są także jako dodatek do sałatek owocowych, likierów i lodów
Wartość zdrowotna: bogate źródło witaminy C
Kaloryczność: 71 kcal/100 g

8. Granadilla


Pochodzenie: środkowy Meksyk i Ameryka Środkowa; uprawiane także na zachodzie Ameryki Południowej
Jadalne: galaretowaty, kleisty miąższ i nasiona; owoc z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką
Smak: delikatny, słodki, czasem lekko cierpki
Jakie wybierać: dojrzały owoc jest pomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony, a jego skórka łatwo pęka pod naciskiem palców
Co można z nich zrobić: głównie sorbety, ale używane są także do drinków miksowanych w blenderze
Wartość zdrowotna: łagodzi nadkwasotę i wrzody żołądka, stymuluje trawienie
Kaloryczność: 94 kcal/100 g

9. Opuncja figowa


Pochodzenie: Meksyk; uprawiane są obecnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Ameryce Południowej i na południu Ameryki Północnej
Jadalne: soczysty miąższ, konsystencją podobny do gruszki, i pestki; owoc rozcina się nożem i łyżeczką wybiera miąższ lub obiera i kroi w plastry
Smak: orzeźwiający, nieco kwaskowaty
Jakie wybierać: owoc nadaje się do jedzenia, kiedy jego skórka jest żółta z czerwonymi plamkami i jędrna
Co można z nich zrobić: używa się ich do sałatek owocowych oraz jako dodatek do lodów i zimnych deserów
Kaloryczność: 60 kcal/100 g



Total
23
Shares