Niski poziom testosteronu bardzo często związany jest z niedoborem cynku.

Liczne badania wykazały, że dodanie cynku do diety zwiększa poziom hormonu luteinizującego, który stymuluje produkcję testosteronu. Udowodniono również, że cynk to silny inhibitor aromatazy, który może blokować przekształcanie testosteronu do estrogenu.

Dzienne zapotrzebowanie na cynk szacuje się na poziomie 30 mg.

Najlepszymi, naturalnymi źródłami cynku są:

  • skorupiaki (ostrygi, kraby, homary, krewetki),
  • mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak),
  • przetwory mleczne (jogurt, mleko, ser cheddar, mozzarella),
  • rośliny strączkowe (ciecierzyca, biała fasola),
  • płatki owsiane,
  • orzechy (nerkowca, migdały, pistacje, włoskie),
  • nasiona (chia, siemię lniane),
  • dynia, kabaczek.


Total
36
Shares