Zobacz najgorsze połączenia żywieniowe
Nieodpowiednie połączenia niektórych witamin i minerałów, uniemożliwiają ich wzajemne wchłanianie się. Oczywiście, kombinacja poniższych produktów nikomu nie zaszkodzi, jednak szkoda tracić ich cenne właściwości z powodu niewiedzy.
Czerwone wino + czerwone mięso
To połączenie pogarsza wchłanianie żelaza zawartego w mięsie z powodu występujących w winie garbników.
Herbata + cytryna
Zawarty w herbacie glin, łącząc się z sokiem z cytryny odkłada się w naszym mózgu. Może to prowadzić do choroby Alzheimera. Z kolei po wyjęciu z herbaty torebki lub liści można już śmiało wrzucić cytrynę – oczywiście obraną ze skórki.
Oleje roślinne + tłuste ryby
Nadmiar kwasów omega-6 z olejów neutralizuje kwasy omega-3, którego głównym źródłem są ryby.
Ogórek + pomidor + twaróg
Enzym znajdujący się w ogórku utlenia witaminę C zawartą w pomidorze. Z kolei kwasy zawarte w pomidorze wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach, powodując ból przy poruszaniu.
Ryby i owoce morza + warzywa kapustne
Połączenie to, pogarsza wchłanianie jodu zawartego w rybach.