Wiele badań wykazało, że węglowodany proste, zawarte w wysoko przetworzonej żywności, mogą poważnie uzależniać. Zobacz, jak działa mechanizm, który sprawia, że stajemy się ich niewolnikiem i jak sobie z tym poradzić.

1. Źródło

Węglowodany to podstawowe źródło, z którego czerpiemy energię. Problemem jest jednak to, że w naszej diecie najczęściej przeważają węglowodany proste, których głównym źródłem są: cukier, słodycze, słodzone napoje i owoce.

Rozwiązanie

Węglowodany są nieodzownym składnikiem zdrowej diety, zwłaszcza przy aktywnym trybie życia, jednak nie można z nimi przesadzać. Dorosły człowiek powinien zaspokajać nimi 50-60% swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie, z czego najwyżej 10% słodyczami!

2. Nagroda

Węglowodany proste bardzo szybko przetwarzane są na glukozę. Jej poziom we krwi gwałtownie rośnie, uruchamiając ten sam ośrodek w mózgu, który odpowiada za uczucie zadowolenia i błogostanu, jak po zażyciu narkotyków.

Rozwiązanie

Niski poziom magnezu może mieć związek z zaburzeniami tolerancji glukozy, zwiększeniem wydzielania insuliny i przez to przyczyniać się do powstawania insulinooporności. Z tego względu warto stosować suplementację tym pierwiastkiem: 300-400 mg dziennie.

3. Kara

Organizm dąży do obniżenia poziomu cukru we krwi, więc zwiększa wydzielanie insuliny – hormonu transportującego glukozę do komórek. W przypadku, gdy nie spalimy tej energii, jej nadmiar zaczyna być magazynowany w postaci tłuszczu.

Rozwiązanie

Solidną dawkę węglowodanów powinniśmy fundować sobie rano. Potrzebujemy wtedy zastrzyku energii, którą bez problemu zużyjemy w ciągu aktywnego dnia. Powinniśmy ich za to unikać wieczorem – chyba, że za chwilę idziemy na trening. Jeśli położymy się przed telewizorem i ich nie spalimy, podczas snu odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej.

Czytaj dalej na następnej stronie…



Total
18
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*