4. Oporność

Częste skoki poziomu cukru powodują nadmierne wydzielanie insuliny. Z czasem komórki stają się coraz mniej wrażliwe na jej działanie i nie dostają paliwa, nawet jeśli we krwi jest glukoza. Mózg otrzymuje wtedy sygnał, żeby jeść cukier, choć w ogóle go nie potrzebujemy. Błędne koło się zamyka.

Rozwiązanie

Wybierajmy węglowodany złożone, których źródłem są produkty nisko przetworzone: ciemne pieczywo, ryż i makaron, kasze czy płatki owsiane. Trawią się dłużej, więc nie powodują skoków poziomu cukru we krwi i nadprodukcji insuliny.

5. Błędne koło

W wyniku powyższych punktów, jemy o wiele za dużo węglowodanów w stosunku do swoich potrzeb. Ich nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, a my przybieramy na wadze. To jednak nie wszystko: nadmiar insuliny i otyłość powodują cukrzycę, wzrost poziomu złego cholesterolu, a w konsekwencji nawet choroby serca.

Rozwiązanie

Starajmy się jeść węglowodany o jak najniższej wartości IG. Indeks glikemiczny to wskaźnik tego, jak bardzo po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość IG, tym większy powoduje skok cukru i szybszy jego spadek.

Total
18
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*