6. Brokuł

Brokuł to także kolejny członek rodziny warzyw krzyżowych. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, dzięki którym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka a przy okazji jedząc go, znacząco zwiększasz ilość błonnika w Twoim organizmie. Jedna szklanka ugotowanego brokuła zawiera 5,1 gramów błonnika.

7. Jarmuż

Nie bez powodu jarmuż jest teraz na topie. Każde warzywo o tak intensywnym, ciemnozielonym kolorze jest zdrowe i wypełnione antyoksydantami. Jeżeli chodzi o zawartość błonnika, to dwie szklanki surowego jarmużu zapewnią Ci 4,8 gramów tego składnika.

8. Maliny

Intensywny, ciemny kolor malin, może nam podpowiadać, że to kolejne cenne źródło antyoksydantów. Poza tym maliny zawierają sporą dawkę witaminy C. Jedz więc te owoce do woli, bo jedna szklanka malin zawiera aż 8 gramów błonnika.

9. Gruszki

Średniej wielkości gruszka zawiera 5,5 gramów błonnika, więc zapakowana do pracy lub szkoły jako przekąska, jest zawsze dobrym wyborem. No i ten smak!

10. Jabłka

To kolejna przepyszna i bogata w składniki odżywcze opcja dla wszystkich miłośników polskich owoców. Średniej wielkości jabłko zawiera 4,4 gramów błonnika i mnóstwo zdrowej słodyczy.

Kolejne produkty na następnej stronie…



Total
44
Shares