Przepis na domowe batony białkowe bez pieczenia
Batony białkowe są idealnym pomysłem na szybką i sycącą przekąskę, jednak zarówno ceny, jak i skład „gotowców” często odstraszają. Poniżej przedstawiamy Ci sposób, jak w łatwy sposób możesz przyrządzić je w domu.
Makroskładniki
327 kcal / 23 g białka / 14 g węglowodanów / 20 g tłuszczu / 10 mg kofeiny – w 1 batonie
Składniki na ok. 6 sztuk
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g płatków owsianych
- 50 g pestek dyni
- 50 g moreli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 ml espresso
- 50 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
- 125 g odżywki białkowej w proszku
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania
- Na patelni upraż posiekane orzechy, płatki i pestki dyni. Dodaj płynne składniki, czyli miód, oliwę z oliwek i espresso – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj posiekane morele, czekoladę, odżywkę i sól – ponownie całość dokładnie połącz.
- Masę trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając stopniowo roztapiaj czekoladę. Uważaj, żeby niczego nie przypalić.
- Dowolną płaską formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przelej na nią gotową masę, a następnie na 4 godziny schowaj do lodówki. Po zastygnięciu masa gotowa jest do pokrojenia na mniejsze batoniki.
Smacznego!
Total
184
Shares