Batony białkowe są idealnym pomysłem na szybką i sycącą przekąskę, jednak zarówno ceny, jak i skład „gotowców” często odstraszają. Poniżej przedstawiamy Ci sposób, jak w łatwy sposób możesz przyrządzić je w domu.

Makroskładniki

327 kcal / 23 g białka / 14 g węglowodanów / 20 g tłuszczu / 10 mg kofeiny – w 1 batonie

Składniki na ok. 6 sztuk

  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g moreli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 ml espresso
  • 50 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
  • 125 g odżywki białkowej w proszku
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

  1. Na patelni upraż posiekane orzechy, płatki i pestki dyni. Dodaj płynne składniki, czyli miód, oliwę z oliwek i espresso – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj posiekane morele, czekoladę, odżywkę i sól – ponownie całość dokładnie połącz.
  2. Masę trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając stopniowo roztapiaj czekoladę. Uważaj, żeby niczego nie przypalić.
  3. Dowolną płaską formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przelej na nią gotową masę, a następnie na 4 godziny schowaj do lodówki. Po zastygnięciu masa gotowa jest do pokrojenia na mniejsze batoniki.

Smacznego!



Total
184
Shares