Odpowiednia dieta to istotny element planu treningowego, niezależnie od tego czy naszym celem jest masa, redukcja, siła, czy szybkość i wytrzymałość. Należy zdać sobie sprawę, że nie wystarczy zadbać jedynie o posiłek przedtreningowy, czy też potreningowy. Liczy się bowiem całokształt diety. Najważniejsza jest podaż kalorii i rozkład makroskładników w skali całego dnia, a następnie podział całodziennej puli na poszczególne posiłki.

Odżywianie okołotreningowe

Niemniej jednak dostarczanie energii okołotreningowo, jest istotne pod kątem osiągnięcia najlepszej efektywności treningowej. Gdy nie jemy wystarczająco dużo lub wartość odżywcza naszych posiłków jest zbyt niska, brakuje nam energii podczas ćwiczeń, przez co stają się one mało efektywne. Ponadto, spalanie tkanki tłuszczowej ulega spowolnieniu, nasza regeneracja jest bardzo osłabiona, a to przyczynia się do utraty tkanki mięśniowej.

Co zjadać, kiedy i w jakiej ilości zależy od rodzaju, czasu trwania, pory wykonywania treningu oraz indywidualnych preferencji. Uniwersalna odpowiedź dla każdego nie istnieje. Posiłek przedtreningowy musi być dostosowany do naszych potrzeb.

2 godziny przed treningiem

Jeśli dysponujemy odpowiednią ilością czasu, najlepiej będzie jeśli zjemy zbilansowany posiłek składający się z pełnowartościowego białka, złożonych węglowodanów i tłuszczów. Takim posiłkiem może być przykładowo brązowy ryż z grillowanym kurczakiem oraz z sałatą z pomidora, rukoli, ogórka, sera feta i oliwek, skropioną oliwą z oliwek.

Inna propozycja, śniadaniowa, to omlet z płatków owsianych (płatki owsiane + jajka + niewielka ilość odżywki białkowej), podany z masłem orzechowym lub mleczkiem kokosowym i owocami. Na taki spory posiłek pozwolić możemy sobie, gdy po jego zjedzeniu mamy jeszcze około 2 godzin do treningu. Czas ten pozwoli na wstępne strawienie zjedzonego posiłku, opróżnienie żołądka, przewędrowanie pokarmu do jelit i dostarczenie nam zastrzyku energii.

1 godzina przed treningiem

Jeśli trening wykonujemy po 60 minutach od spożycia posiłku, powinien być on nieco mniejszy, a przynajmniej część węglowodanów złożonych zastąpić powinniśmy węglowodanami prostymi, gdyż zostaną one szybciej strawione i szybciej dostarczą nam energii.

Czytaj dalej na następnej stronie…



Total
135
Shares