W jaki sposób ocet jabłkowy przyczynia się do odchudzania?

Badania naukowe udowodniły, że ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na funkcje insuliny w naszym organizmie. Spożywanie go usprawnia w szczególności wrażliwość na insulinę podczas posiłku, a po jego spożyciu zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi. Wykazano, że 30 ml octu jabłkowego dodanego do posiłku, który bogaty jest w węglowodany, może zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę nawet o 34%.

Należy oczywiście pamiętać, że ocet nie przyniesie nagłych i spektakularnych efektów, ale podobnie jak suplementy, może być elementem przyspieszającym i potęgującym efekt odchudzania.

Inne właściwości octu jabłkowego

  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zmniejsza utlenianie frakcji LDL oraz obniża poziom trójglicerydów;
  • stymuluje trawienie poprzez wzmożone wydzielanie soków żołądkowych;
  • wpływa na uczucie sytości;
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii;
  • zawiera sporo witamin, np. A, B, E, C i P;
  • jest źródłem wielu pierwiastków, t.j. magnez, potas, chlor, żelazo, miedź, fosfor czy siarka;
  • zawiera także beta-karoten, który niweluje skutki szkodliwego oddziaływania wolnych rodników.
  • jednym z jego najważniejszych składników są pektyny, które stanowią składową włókien błonnikowych;
  • przyspiesza metabolizm komórkowy, a więc sprawia, że tłuszcz odkładany jest w organizmie w mniejszych stopniu, wspomaga perystaltykę jelit oraz procesy detoksykacyjne.

Przepis na domowy ocet jabłkowy i wskazówki jak go stosować znajdziesz na następnej stronie…

Total
34
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*