Jak stosować ocet jabłkowy?

Istnieje wiele metod na spożywanie octu jabłkowego w diecie odchudzającej. Można wprowadzić go w postaci dodatków do żywności, np. jako składnik sosów do sałatek, lub tak jak wiele osób, stosować ocet samodzielnie. Jak zatem to robić? Najlepiej rozpuścić 2-3 łyżki octu jabłkowego w szklance ciepłej wody. Można dodać do niej odrobinę miodu, co znacząco poprawi smak i podniesie zdrowotną wartość napoju. Warto jednak mieć na uwadze, że nie należy pić takiej mikstury częściej niż trzy razy dziennie.

Domowy ocet jabłkowy

Jeśli chcesz mieć pewność, że ocet jabłkowy, który spożywasz jest najlepszej jakości, możesz samodzielnie przygotować go w domu. Wystarczy:

  • 1 kilogram jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 litr letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w kostkę jabłka, wrzuć do słoika i zalej wodą. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej cukru potrzebujesz, jednak 4-5 łyżek powinno wystarczyć.
  2. Całość szczelnie przykryj gazą.
  3. Tak przygotowany słoik odstaw w ciemne, ciepłe miejsce.
  4. Co jakiś czas sprawdzaj czy jabłka znajdują się pod powierzchnią wody i przemieszaj całość łyżką.
  5. Ocet jabłkowy będzie gotowy, gdy woda w słoiku przestanie się pienić – trwa to kilka tygodni. Po tym czasie przelej całość do butelki i ciesz się domowym octem jabłkowym.

 



Total
34
Shares