Ocet jabłkowy – niedoceniona pomoc w odchudzaniu
W jaki sposób ocet jabłkowy przyczynia się do odchudzania?
Badania naukowe udowodniły, że ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na funkcje insuliny w naszym organizmie. Spożywanie go usprawnia w szczególności wrażliwość na insulinę podczas posiłku, a po jego spożyciu zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi. Wykazano, że 30 ml octu jabłkowego dodanego do posiłku, który bogaty jest w węglowodany, może zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę nawet o 34%.
Należy oczywiście pamiętać, że ocet nie przyniesie nagłych i spektakularnych efektów, ale podobnie jak suplementy, może być elementem przyspieszającym i potęgującym efekt odchudzania.
Inne właściwości octu jabłkowego
- obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zmniejsza utlenianie frakcji LDL oraz obniża poziom trójglicerydów;
- stymuluje trawienie poprzez wzmożone wydzielanie soków żołądkowych;
- wpływa na uczucie sytości;
- oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii;
- zawiera sporo witamin, np. A, B, E, C i P;
- jest źródłem wielu pierwiastków, t.j. magnez, potas, chlor, żelazo, miedź, fosfor czy siarka;
- zawiera także beta-karoten, który niweluje skutki szkodliwego oddziaływania wolnych rodników.
- jednym z jego najważniejszych składników są pektyny, które stanowią składową włókien błonnikowych;
- przyspiesza metabolizm komórkowy, a więc sprawia, że tłuszcz odkładany jest w organizmie w mniejszych stopniu, wspomaga perystaltykę jelit oraz procesy detoksykacyjne.
Przepis na domowy ocet jabłkowy i wskazówki jak go stosować znajdziesz na następnej stronie…
Total
34
Shares