3. Ciastka musli
Jeśli lubisz słodkie przekąski, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Podpowiemy jak przygotować wariant bez cukru, słodzików czy innych ulepszaczy,
z dodatkiem białkowych składników (migdały, pestki słonecznika, siemię lniane).
Białkowe ciastka musli – przepis:
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- garść posiekanych suszonych owoców
- garść posiekanych migdałów
- 4 łyżeczki masła orzechowego (bez dodatku soli czy cukru) lub migdałowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje masy.
- Piecz około 15 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
4. Jajka
Jaja zawierają świetnie przyswajane białko, które zaspokoi apetyt (zmniejsza ono wydzielanie greliny i powoduje wzrost poziomu cholecystokininy, która hamuje uczucie głodu). Zawarta w nich leucyna zwiększa syntezę białek, a cholina, wraz z innymi składnikami, „przestawi” twoje ciało na spalanie tłuszczu. Wiele osób unika żółtek z obawy o wysoki poziom cholesterolu. Niepotrzebnie. Cholina przeciwdziała akumulacji cholesterolu w wątrobie!
Jajka to świetne śniadanie, jeśli oczywiście nie usmażysz ich na maśle czy – do zrobionej z nich jajecznicy – nie dodasz boczku. Najlepiej jeść jajka ugotowane, ewentualnie w postaci omletu (usmaż go na łyżeczce oleju kokosowego lub rzepakowego) z dużą ilością warzyw lub jajecznicy usmażonej również na małej ilości zdrowego oleju.
Kolejne propozycje (+ przepisy) na następnej stronie…