6 propozycji na wartościowe i pyszne śniadanie

5. Zielony koktajl białkowy ze spiruliną

Spirulina to mikroskopijne algi z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin, zwłaszcza z grupy B, a także witaminy E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu. Spirulina zawiera także enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjaninę (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.

Spirulina jest polecana nie tylko ze względu na cenne białko. Oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga wszystkie procesy metaboliczne i trawienne. Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.

Zielony koktajl białkowy – przepis:

Składniki:

  • 2 banany
  • 1/2 jabłka
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 liść jarmużu (drobno posiekany; można zamienić na łyżkę pietruszki)
  • 1 łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!

6. Masło migdałowe

Masło migdałowe jest naturalnym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, kwasu oleinowego, magnezu i witaminy E. Tłuszcze nienasycone, obniżając poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów.

Wybierając masło orzechowe, zwróć uwagę, czy nie ma dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy tłuszczu utwardzonego. Będziesz mieć pewność, że masło jest zdrowe, jeśli zrobisz je sam. Wystarczy kupić niesolone orzechy arachidowe (bądź orzechy nerkowca lub migdały) i miksować na gładką masę. Można dodać odrobinę soli.



Total
82
Shares