Jeśli chcesz, by dania z grilla miały oryginalne smaki, dobierz przyprawy do ich rodzaju. Zanim wrzucisz je na ruszt, trzymaj zamarynowane w lodówce – mięso nawet przez noc, warzywa 30-60 min. Przed pieczeniem nie zapomnij usunąć z produktów nadmiaru przypraw, by nie uległy spaleniu.

Nie masz czasu na moczenie mięs w marynacie? Przygotuj suchy miks przypraw i natrzyj nim jedzenie krótko przed pieczeniem, by zapobiec jego wysuszaniu.

Drób

MARYNATA:

1/4 szklani czerwonego wina • 1/4 szklanki sosu sojowego • łyżka musztardy Dijon • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

MIKS DO NACIERANIA:

łyżka naturalnego curry • 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżki mielonych ziaren kolendry • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru • łyżeczka suszonej mięty lub natki • łyżeczka soli morskiej • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wołowina

MARYNATA:

szklanka ciemnego piwa • łyżka posiekanego imbiru • 2 zgniecione ząbki czosnku • łyżeczka startej skórki pomarańczowej • łyżeczka kminu rzymskiego • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

MIKS DO NACIERANIA:

łyżka kminu • łyżka kolendry • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • łyżeczka soli morskiej • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wieprzowina

MARYNATA:

1/4 szklanki soku aroniowo-jabłkowego bez cukru • 2 łyżki miodu • sok z całej limonki • łyżeczka suszonego oregano • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

MIKS DO NACIERANIA:

2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżki sproszkowanego chili • łyżka odtłuszczonego kakao w proszku • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu • łyżeczka soli morskiej • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Ryby

MARYNATA:

1/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego • 1/4 szklanki soku pomarańczowego • 2 łyżki octu balsamicznego • 2 zgniecione ząbki czosnku • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

MIKS DO NACIERANIA:

łyżka sproszkowanej cebuli • łyżka sproszkowanego czosnku • łyżka słodkiej papryki • 1/2 łyżki pieprzu cayenne • łyżka suszonego oregano • łyżeczka soli morskiej • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Warzywa i grzyby

MARYNATA:

1/4 szklanki czerwonego wina • 2 łyżki octu balsamicznego (w przypadku jasnych warzyw użyj białego wina i octu z białego wina lub jabłkowego) • łyżka sosu worcestreshire • zgnieciony ząbek czosnku • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

MIKS DO NACIERANIA:

4 łyżki posiekanego oregano • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny • łyżka sproszkowanej cebuli • 2 łyżki drobno posiekanej natki • 2 łyżki soku z cytryny • ząbek czosnku • łyżeczka soli morskiej • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Total
19
Shares