Nietolerancja glutenu

Jeszcze kilka lat temu odstawienie glutenu zalecano tylko chorym na celiakię, która w organizmach czyni spustoszenie, powodując stały stan zapalny jelit. Jednak od jakiegoś czasu lekarze przyznają, że istnieje coś takiego jak „nietolerancja glutenu”, której w każdym razie nie da się zdiagnozować przy pomocy testów – pacjent sam musi ocenić, czy eliminacja tego składnika poprawiła jego samopoczucie i zdrowie.

Dieta bezglutenowa…

…stała się nowym, modnym sposobem na utratę wagi. Nie wszyscy wykazują nietolerancję, ale większość używa jej jako sposobu do walki z nadwagą. Niekoniecznie skutecznie, ponieważ wiele obecnych na rynku produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzonych i zawiera duże ilości cukru oraz tłuszczu.

Pamiętajmy, że eliminacja jednego składnika automatycznie nas nie odchudzi. Jeśli jednak zmodyfikujemy dietę tak, by oprócz zastąpienia pieczywa składnikami naturalnie bezglutenowymi, wprowadzić jeszcze kilka innych ważnych zasad zdrowego żywienia i stylu życia, to z całą pewnością zauważymy zadowalające efekty.



Total
8
Shares