11. Jęczmień

Jęczmień jest liderem w kategorii ziaren o najwyższej zawartości błonnika. Jedna szklanka ugotowanego jęczmienia perłowego zawiera 6 gramów błonnika. Jedz go do obiadu lub dodawaj do sałatek i zup.

12. Marchewka

Nie dość, że warzywo to sprawi, że będziesz dłużej syty, to jeszcze dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę beta-karotenu. Małe marcheweczki baby to najprostszy sposób na zdrowa i pyszną przekąskę – 7 takich maleństw zawiera 3 gramy błonnika.

13. Nasiona chia

Czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to megauniwersalny produkt spożywczy. Pasują do wszystkiego: od jogurtu poprzez kalafior aż do ciasteczek z masłem orzechowym. Jakby tego było mało: dwie łyżki stołowe nasion chia zawierają 9,8 gramów błonnika.

14. Karczochy

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak zdrowe są karczochy. Są niskokaloryczne, a ponieważ trzeba się trochę napracować, żeby się do nich dobrać, spowalnia to sam proces jedzenia, co zawsze dobrze działa na Twoją sylwetkę. Poza tym jeden średni karczoch zawiera aż 10,3 gramów błonnika. Możesz zjadać je w całości lub dodawać jedynie samo serce do pizzy lub makaronu, by zapewnić sobie dodatkową porcję błonnika w pożywieniu.

15. Migdały

Migdały to doskonałe źródło białka, zdrowego tłuszczu i błonnika. Już 1/4 szklanki zawiera 4,5 gramów tego ostatniego. Miej je zawsze pod ręką, bo garść migdałów to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek.



Total
44
Shares