9 egzotycznych owoców, które mają mniej niż 100 kcal

4. Passiflora (męczennica jadalna)


Pochodzenie: Brazylia; obecnie uprawiana w tropikalnych rejonach Ameryki Płd., Australii, Nowej Zelandii i na Hawajach
Jadalne: galaretowaty, lepki i przeźroczysty miąższ z pestkami; owoc rozcina się na pół i wyjada zawartość łyżeczką
Smak: bardzo słodki, aromatyczny, niekiedy kwaskowaty
Jakie wybierać: passiflora jest dojrzała, gdy jej skórka robi się fioletowo-brązowa i lekko pomarszczona (owoc nie może być jednak zbyt miękki)
Co można z nich zrobić: gęste soki, sorbety, kremy owocowe, orzeźwiające koktajle
Kaloryczność: 90 kcal/100 g

5. Kiwano (ogórek rogaty, afrykański melon rogaty)


Pochodzenie: pustynia Kalahari; obecnie uprawiane są w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu
Jadalne: podobny do ogórka miąższ i nasiona; owoc rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką
Smak: bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypomina dojrzałego ogórka
Jakie wybierać: dojrzały owoc jest soczyście pomarańczowy, ale lepiej kupować ciemnożółte, nawet z zielonymi plamami – nasiona wewnątrz będą mniejsze
Co można z nich zrobić: koktajle i sosy do deserów i lodów, można także dodać go do słodkich sałatek owocowych i sosów do mięs
Kaloryczność: 22 kcal/100 g

6. Pitaja (pitahaya, smoczy owoc)


Pochodzenie: tropikalne rejony Ameryki Południowej; uprawiane są obecnie także w południowo-wschodniej Azji, Nikaragui i Australii
Jadalne: biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi nasionami; owoc można rozciąć na pół i jeść łyżeczką lub obrać i pokroić w plastry
Smak: łagodny, słodko-kwaskowaty, przypominający nieco agrest lub kiwi
Jakie wybierać: miękkie, ale jędrne, w odmianach jasnych skóra powinna być pomarańczowa, w odmianach ciemnych – jaskrawo czerwona i zielona
Co można z nich zrobić: można śmiało dodawać do sałatek owocowych
Kaloryczność: 50 kcal/100 g

Kolejne owoce znajdziesz na następnej stronie…



Total
23
Shares