12 niesamowitych właściwości bananów
7.
Wspomniany wcześniej potas zawarty w bananach, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze i dostarczając większe ilości tlenu do mózgu. Pomaga to utrzymać m.in. regularny rytm serca, a nawet właściwą ilość wody w organizmie.
8.
Banany są świetnym źródłem energii, ponieważ dostarczają odpowiedniej ilości węglowodanów, pełniących rolę zamiennika glikogenu mięśniowego (cukru mięśniowego), który zużywamy podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Właśnie dlatego zaleca się spożycie bananów zaraz po zakończeniu aktywności.
9.
Indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia ich dojrzałości. Owoce bardzo dojrzałe mogą mieć indeks glikemiczny nawet powyżej 70, a tym samym większą ilość cukru prostego.
10.
Zielone banany, a konkretnie tzw. skrobia oporna w nich zawarta, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu różnych typów chorób nowotworowych, zwłaszcza raka okrężnicy. Ponadto, skrobia ta jest wolniej trawiona, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
11.
Skórka banana stosowana jest przy leczeniu kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów. Ugryzione miejsce pociera się umytą skórką, by zmniejszyć obrzęk, swędzenie i podrażnienie – tajemnica tkwi w enzymach w niej zawartych, łagodzących stany zapalne.
12.
Skórka od banana to podobno również sprawdzony sposób na wybielenie zębów – należy pocierać je wewnętrzną warstwą skórki kilka razy w tygodniu. Takie wybielanie, jest jak najbardziej bezpieczne dla szkliwa, ponieważ nie zawiera substancji chemicznych, które je uszkadzają.
Total
190
Shares