9. Ryba fugu
Ryba fugu to narodowy przysmak Japończyków. Jej wnętrzności oraz ikra zawierają silnie toksyczną tetrodotoksynę, dlatego źle przyrządzona może nawet zabić jedzącego. Z tego powodu wiele krajów, w tym właśnie Japonia czy USA, zakazuje przyrządzania jej przez kucharzy nie posiadających specjalnej licencji.
10. Haggis
Specjał szkockiej kuchni narodowej przygotowywany z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. To kolejny produkt, którego zakazano w USA.
11. Płetwy rekina
W Chińskiej kulturze zupa z płetw rekina jest tradycyjnym daniem przygotowywanym na specjalne okazje lub by uhonorować zacnych gości. Jednak jej przyrządzenie wiąże się z powolną i bolesną śmiercią zwierzęcia, dlatego m.in. Kanada zakazała handlowania płetwami rekinów.
12. Mleko niepasteryzowane
Choć w wielu krajach Europy wciąż powszechnie pije się niepasteryzowanego mleko, w USA jest ono zabronione i uznawane za niezwykle szkodliwe.
13. Okoń morski
Wielka Brytania zakazała handlu okoniem morskim, ponieważ w ostatnich latach populacja tego gatunku gwałtownie spada.