Jak powinna wyglądać dobra wędlina?

Szynka nie może mieć idealnego kształtu. Te idealnie okrągłe są naszprycowane wodą i uformowane w osłonce lub w siatce. Szynka dobrej jakości powinna być krucha i mieć trochę tłuszczu. Po ukrojeniu plasterki mogą się łamać i rozpadać.

Unikaj „spoconej” wędliny, bo to oznacza, że albo jest już stara i traci wodę, albo została napompowana solanką i chemią (albo obie te rzeczy naraz). Zwróć uwagę, czy puszcza soki – jeśli np. na ladzie zostaje po niej wilgotne miejsce, to lepiej wybrać inną. Z kolei, jeśli przekrojona szynka błyszczy się i mieni wszystkimi kolorami tęczy, oznacza to, że dodano do niej wypełniacze, takie jak białko sojowe czy skrobia modyfikowana. Widoczne w wędlinie żyłki z galaretki, także oznaczają dużą zawartość substancji wypełniająco-zagęszczających.

Ile trzeba zapłacić za dobrej jakości wędlinę?

Właściwie każda szynka, która jest tańsza niż 25 zł za kg, jest nafaszerowana chemią. Im cena niższa, tym więcej jest w produkcie wypełniaczy, np. białka sojowego, które wraz z fosforanami świetnie wiąże wodę w mięsie, ale wędlina jest przez to nietrwała.

Naprawdę dobra szynka kosztuje co najmniej 40 zł/kg, ponieważ prócz ceny surowca zawiera także cenę przypraw, koszty robocizny w m.in. masarni i wędliniarni, marżę sklepową, zarobek pośrednika oraz podatek VAT. Pamiętaj jednak, że wysoka cena nie jest gwarancją jakości.



Total
19
Shares