Wersja 4

Porcje 2 | 260 kcal | 15 min

  • 1 czerwona cebula (posiekana)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 400 g tofu (odsączonego i pokruszonego)
  • 1 czerwona papryka (posiekana)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 g natki, posiekanej
  • 2-3 dymki (posiekane)

Podsmaż cebulę i dorzuć czosnek. Po minucie dodaj pokruszone tofu, paprykę, kurkumę, sos sojowy i sok z cytryny. Smaż 5 minut, cały czas mieszając, następnie zdejmij z ognia i posyp dymką oraz natką pietruszki.

Co dobrego: ta wegańska jajecznica bez jajek oparta jest na tofu – świetnym źródle lecytyny, magnezu i witaminy B chroniących nasz układ nerwowy.

Wersja 5

Porcje 2 | 200 kcal | 4 min

  • 3 jajka
  • 10 ml maślanki
  • syrop klonowy (ilość zależy od tego, jak słodkie dania lubisz)
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Rozmieszaj jajka z maślanką, odrobiną syropu klonowego i szczyptą soli. Rozgrzej olej na patelni i wlej jajeczną masę. Na talerzu posyp cynamonem, dorzuć połówki orzechów i, jeżeli lubisz, skrop jeszcze syropem.

Co dobrego: syrop klonowy słynie z bardzo wysokiego poziomu polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

 

 

 



Total
196
Shares