5 przepisów na jajecznicę inaczej
Wersja 4
Porcje 2 | 260 kcal | 15 min
- 1 czerwona cebula (posiekana)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 400 g tofu (odsączonego i pokruszonego)
- 1 czerwona papryka (posiekana)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 g natki, posiekanej
- 2-3 dymki (posiekane)
Podsmaż cebulę i dorzuć czosnek. Po minucie dodaj pokruszone tofu, paprykę, kurkumę, sos sojowy i sok z cytryny. Smaż 5 minut, cały czas mieszając, następnie zdejmij z ognia i posyp dymką oraz natką pietruszki.
Co dobrego: ta wegańska jajecznica bez jajek oparta jest na tofu – świetnym źródle lecytyny, magnezu i witaminy B chroniących nasz układ nerwowy.
Wersja 5
Porcje 2 | 200 kcal | 4 min
- 3 jajka
- 10 ml maślanki
- syrop klonowy (ilość zależy od tego, jak słodkie dania lubisz)
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich
Rozmieszaj jajka z maślanką, odrobiną syropu klonowego i szczyptą soli. Rozgrzej olej na patelni i wlej jajeczną masę. Na talerzu posyp cynamonem, dorzuć połówki orzechów i, jeżeli lubisz, skrop jeszcze syropem.
Co dobrego: syrop klonowy słynie z bardzo wysokiego poziomu polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.