10 produktów żywnościowych, które mogą niedługo zniknąć z powierzchni Ziemi!

8. Czekolada

Problem zmian klimatycznych dotyka również krzewów kakaowca. Susza sprawia, że coraz trudniej wyprodukować kakao. Według raportu przygotowanego przez Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Tropikalnego, w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej – które razem produkują 53% kakao na świecie – do 2050 roku temperatura globalnie wzrośnie o 2°C. To zintensyfikuje suszę i spowoduje jeszcze większe niedobory wody tak potrzebnej do upraw.

9. Pszenica Durum

Pszenica durum, z której produkuje się wyśmienite włoskie makarony, znajduje się na liście również z powodów zmian klimatycznych. Susza i wysokie temperatury sprawiają, że uprawa jest coraz trudniejsza. Przewiduje się, że plony pszenicy w niedalekiej przyszłości drastycznie spadną i mogą zniknąć na dobre.

10. Wino

Najlepsze wino powstaje z winogron, które zebrane są po obfitej ulewie poprzedzonej długą suszą. Z powodu zmian klimatycznych deszcze padają coraz rzadziej, co wpływa na jakość trunków. Niektóre winorośle wręcz usychają. Te wszystkie trudności prowadzą m.in. do wzrostu cen wina.



Total
37
Shares