10 produktów żywnościowych, które mogą niedługo zniknąć z powierzchni Ziemi!

4. Awokado

Aby wyhodować ok. 30 g tego owocu potrzeba aż 35 litrów wody. Niestety kraje, w których uprawia się awokado, dotknięte są suszą. To między innymi dlatego tak dużo kosztuje ten owoc. Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore zbadali, jaki wpływ mają zmiany klimatyczne m.in. na plantację awokado w Kalifornii. Eksperci szacują, że w ciągu następnego stulecia zbiory awokado będą o 40%niższe niż obecnie.

5. Ciecierzyca

Podobnie jak awokado, ciecierzyca lubi wodę. Aby wyprodukować ok. 30 gramów popularnego składnika hummusu, trzeba zużyć 290 litrów wody. Z powodu suszy światowa produkcja ciecierzycy spadła już o 40%.

6. Ryby

Ryby wszystkich gatunków są łowione szybciej, niż się rozmnażają. Do tego dochodzą zanieczyszczenia wód spowodowane działalnością człowieka. Ponadto, temperatura wody wzrasta, a procent zasolenia morza spada. Sytuacja dotyka również Bałtyku. Szwedzcy naukowcy ostrzegają, że jeśli nie zostaną podjęte żadne działania, zmniejszy się populacja dorsza bałtyckiego, gdyż jego reprodukcja będzie znacznie trudniejsza. Przewiduje się, że do roku 2050 wyłowione zostaną niemal wszystkie jadalne ryby z mórz i oceanów – oczywiście stanie się tak tylko wtedy, jeśli do tego czasu nie wprowadzimy istotnych zmian w tej kwestii.

7. Syrop klonowy

Zmiany klimatyczne sprawiają, że o odpowiednie warunki (bardzo niskie temperatury nocą i wysokie za dnia) do produkcji syropu jest coraz trudniej. Wygląda więc na to, że możemy wkrótce spodziewać się poważnego kryzysu w tej kwestii.

Ciąg dalszy na następnej stronie…



Total
37
Shares