Kwestie ochrony środowiska, względy kulturowe, niecodzienne podejście do zdrowia, – to tylko kilka powodów, dlaczego niektóre kraje zakazują u siebie konkretnych produktów spożywczych. Czasami władze decydują się na takie obostrzenia, chcąc ochronić rodzime produkty przed konkurencją z zewnątrz. Zobacz, gdzie i jakich produktów tamtejsi konsumenci nie uraczą.
1. Kinder Niespodzianka
Sprzedaż tego przysmaku zakazana jest w USA. Amerykanie uznali, że uzależnia on młodych ludzi i jest niebezpieczny, ponieważ zabawka znajdująca się wewnątrz produktu, może być przypadkiem zjedzona.
2. Łosoś hodowlany
Wiele badań udowodniło, że w łososiu hodowlanym znajdują się toksyny niebezpieczne dla zdrowia. Ponadto, sama jego hodowla jest szkodliwa dla środowiska. W związku z tym Australia i Nowa Zelandia zakazały sprzedaży i konsumpcji tego gatunku ryby pochodzącej z zamkniętych chowów.
3. Foie Gras
Wiele krajów, w tym Polska, zakazała produkcji tego specyficznego przysmaku. Można go jednak importować i sprzedawać. Powodem kontrowersji wokół tego dania, jest okrucieństwo wobec zwierząt – aby wątroby gęsi i kaczek były odpowiednio otłuszczone (10 razy większe niż u normalnych ptaków), tuczy się je za pomocą sond.
4. Czarny kawior
Cieszący się największym prestiżem czarny kawior bieługi zakazany jest w USA od 2005 r. Ryba, z której jest pozyskiwany należy do gatunków zagrożonych wyginięciem.