Hormony głodu – poznaj ich działanie, aby móc nad nimi zapanować
Grelina
Jest hormonem silnie pobudzającym apetyt, wydzielanym przez komórki żołądka pod wpływem przedłużającej się przerwy między posiłkami. Grelina jest uważana za ewolucyjny regulator masy ciała: jej poziom jest wyższy u osób szczupłych, by skłaniać je do kontynuowania jedzenia, a niższy u tych otyłych, co ma redukować apetyt i powstrzymać dalsze tycie. Niestety, mechanizm ten sprzyja efektowi jo-jo po zastosowaniu niskokalorycznej diety, ponieważ wytwarzanie greliny wzrasta pod wpływem epizodów głodowania. Jej wysoki poziom dodatkowo „przełącza” organizm na tryb oszczędzania energii, stymulując tworzenie tkanki tłuszczowej i obniżając zapotrzebowanie na energię.
Grelina – wskazówki
Zapewniaj sobie 10-20% energii z białka. Przy standardowym menu zapewniającym 2000 kcal dziennie, to 50-100 g tego składnika. Według pisma „Clinical Science”, bogatobiałkowe posiłki pozwalają dłużej utrzymać niskie stężenia greliny niż te obfitujące w tłuszcze. Górna granica wskazanego przedziału dotyczy jednak głównie osób odchudzających się i aktywnych fizycznie, które przy niedoborze białka w diecie są narażone na spalanie własnych mięśni. Jak jednak wskazują wyniki najnowszych badań, przedstawionych w „Cell Metabolism”, długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości tego składnika z produktów zwierzęcych zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i przedwczesnej śmierci.
Neuropeptydy i inne na następnej stronie…