Serotonina

Związek znany też pod nazwą hormonu szczęścia to wielofunkcyjny neuroprzekaźnik, który wpływa nie tylko na nastrój, ale uczestniczy też m.in. w regulacji odczuwania głodu i sytości. Gdy poziom serotoniny spada, rośnie ochota na węglowodany, a zmniejsza się chęć na jedzenie produktów białkowych. Związek ten bierze ponadto udział w regulacji temperatury ciała oraz stanu senności i czuwania (to z niej powstaje melatonina, która umożliwia zasypianie), krzepnięciu krwi czy metabolizmie kości. Serotonina jest wydzielana przez komórki jelita i mózgu, a w jej syntezie uczestniczy niezbędny aminokwas tryptofan. Konkuruje on z innymi aminokwasami o dostęp do mózgu, możliwy dzięki tym samym receptorom. Stąd nadmierna konsumpcja produktów białkowych przy niedoborze tych węglowodanowych utrudnia produkcję serotoniny. Proces ten przebiega efektywnie jedynie przy podwyższonym poziomie cukru we krwi, stąd niski poziom „hormonu szczęścia” wzmaga ochotę na słodycze.

Serotonina – wskazówki

Po pierwsze – jedz owoce. Świeże i suszone śliwki, daktyle czy banany ułatwiają produkcję serotoniny, bo są bogate nie tylko w węglowodany, ale zawierają też duże ilości tryptofanu w stosunku do innych aminokwasów. Ogranicz jednak ich porcję do garści tych suszonych (30-45 g) lub 1-2 sztuk świeżych, by nadmierna dawka cukrów prostych nie przyczyniła się do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi, blokując syntezę serotoniny. Po drugie – wyjdź na dwór. Jak donosi pismo „Journal of Psychiatry and Neuroscience”, światło słoneczne pobudza syntezę serotoniny.

Dopamina na następnej stronie…



Total
7
Shares