5. Na mocne kości
Nasiona chia pełne są składników mineralnych, ale najbardziej imponująco wygląda zawartość wapnia. Porównując produkty o tej samej wadze, nasiona chia mają znacznie więcej wapnia niż większość produktów mlecznych.
Porcji 2 | 328 kcal | 2 g tł. nas. | 9 g cukru | 30 min
Składniki:
- 500 ml wody
- 80 g płatków owsianych
- 2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 łyżki nasion chia
Na wierzch:
- 40 g migdałów, prażonych ze skórką, siekanych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 szczypty chia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę. Wrzuć płatki, posól, zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut do kremowej konsystencji. Wmieszaj syrop i chia. Dorzuć na wierzch migdały, skrop syropem, lekko posól i posyp chia.
6. Na zdrowe serce
Badacze z Departamentu Rolnictwa USA już w 2012 roku wykazali, że osoby jedzące tygodniowo 3 porcje borówek i truskawek zmniejszają u siebie o 32% ryzyko ataku serca.
Porcji 2 | 398 kcal | 2 g tł. nas. | 24 g cukru | 20 min
Składniki:
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
- 100 g malin
- 300 g jogurtu naturalnego
- 100 g mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki jagód goji
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu podgrzej owoce, aż zmiękną i puszczą sok (zostaw kilka do przybrania), a następnie pomiażdż je widelcem. Wymieszaj siemię z jogurtem, a następnie z owocami. Udekoruj świeżymi owocami i jagodami goji.
Źródło: WH 12/2015