6 prostych i smacznych przepisów na owsiankę

5. Na mocne kości

Nasiona chia pełne są składników mineralnych, ale najbardziej imponująco wygląda zawartość wapnia. Porównując produkty o tej samej wadze, nasiona chia mają znacznie więcej wapnia niż większość produktów mlecznych.

Porcji 2 | 328 kcal | 2 g tł. nas. | 9 g cukru | 30 min

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 80 g płatków owsianych
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżki nasion chia

Na wierzch:

  • 40 g migdałów, prażonych ze skórką, siekanych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 szczypty chia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę. Wrzuć płatki, posól, zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut do kremowej konsystencji. Wmieszaj syrop i chia. Dorzuć na wierzch migdały, skrop syropem, lekko posól i posyp chia.

6. Na zdrowe serce

Badacze z Departamentu Rolnictwa USA już w 2012 roku wykazali, że osoby jedzące tygodniowo 3 porcje borówek i truskawek zmniejszają u siebie o 32% ryzyko ataku serca.

Porcji 2 | 398 kcal | 2 g tł. nas. | 24 g cukru | 20 min

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g malin
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki jagód goji

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu podgrzej owoce, aż zmiękną i puszczą sok (zostaw kilka do przybrania), a następnie pomiażdż je widelcem. Wymieszaj siemię z jogurtem, a następnie z owocami. Udekoruj świeżymi owocami i jagodami goji.

Źródło: WH 12/2015



Total
171
Shares