6 prostych i smacznych przepisów na owsiankę

Zdrowe, pełnowartościowe i do zrobienia o każdej porze dnia, nie tylko rano. Oto 6 prostych przepisów na owsianki, z których każda dostarczy Ci masę minerałów i błonnika oraz co najważniejsze, każda smakuje inaczej.

1. Na odpędzenie głodu

Magazyn „Obesity” wystawił orzechom włoskim najwyższe noty w kategorii produktów, które najdłużej zapewniają sytość.

Porcji 2 | 429 kcal | 8 tł. nas. | 9 g cukru | 60 min

Składniki:

  • 80 g grysiku owsianego
  • 2 szczypty morskiej soli
  • 300 ml wody
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 3 łyżki masła migdałowego

Na wierzch:

  • 50 g płatków migdałów, posiekanych orzechów laskowych, włoskich i pekan, prażonych
  • 1-2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Dodaj owies i sól do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut cały czas mieszając. Wlej mleko, doprowadź do wrzenia i odstaw. Po ostygnięciu wstaw garnek na noc do lodówki. Odgrzewaj powoli, dodając odrobinę wody i masła. Podawaj z orzechami i miodem.

2. Na cerę

Kluczowa dla pięknej cery jest witamina A, a tej najwięcej znajdziesz w mango.

Porcji 2 | 223 kcal | 0,1 g tł. nas. | 10 g cukru | 30 min

Składniki:

  • 100 g amarantusa
  • 375 ml wody
  • 2 szczypty morskiej soli
  • 2 daktyle
  • 1/2 mango, plasterki
  • 1/2 brzoskwini, plasterki
  • 50 ml wody
  • 1 cytryna, sok i starta skórka

Na wierzch:

  • 1/2 mango, w kostkach
  • 1/2 brzoskwini, plasterki
  • 125 ml jogurtu sojowego
  • 10 g świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę z amarantusem i solą. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Przykryj i odstaw na 10 minut. W innym garnku zagotuj wodę i owoce przez 15 minut, zostaw do wystudzenia. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj kompot z amarantusem. Podawaj na ciepło lub na zimno z przybraniem.

Kolejne przepisy na następnej stronie…



Total
171
Shares