Zdrowe, pełnowartościowe i do zrobienia o każdej porze dnia, nie tylko rano. Oto 6 prostych przepisów na owsianki, z których każda dostarczy Ci masę minerałów i błonnika oraz co najważniejsze, każda smakuje inaczej.
1. Na odpędzenie głodu
Magazyn „Obesity” wystawił orzechom włoskim najwyższe noty w kategorii produktów, które najdłużej zapewniają sytość.
Porcji 2 | 429 kcal | 8 tł. nas. | 9 g cukru | 60 min
Składniki:
- 80 g grysiku owsianego
- 2 szczypty morskiej soli
- 300 ml wody
- 200 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki masła migdałowego
Na wierzch:
- 50 g płatków migdałów, posiekanych orzechów laskowych, włoskich i pekan, prażonych
- 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Dodaj owies i sól do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut cały czas mieszając. Wlej mleko, doprowadź do wrzenia i odstaw. Po ostygnięciu wstaw garnek na noc do lodówki. Odgrzewaj powoli, dodając odrobinę wody i masła. Podawaj z orzechami i miodem.
2. Na cerę
Kluczowa dla pięknej cery jest witamina A, a tej najwięcej znajdziesz w mango.
Porcji 2 | 223 kcal | 0,1 g tł. nas. | 10 g cukru | 30 min
Składniki:
- 100 g amarantusa
- 375 ml wody
- 2 szczypty morskiej soli
- 2 daktyle
- 1/2 mango, plasterki
- 1/2 brzoskwini, plasterki
- 50 ml wody
- 1 cytryna, sok i starta skórka
Na wierzch:
- 1/2 mango, w kostkach
- 1/2 brzoskwini, plasterki
- 125 ml jogurtu sojowego
- 10 g świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z amarantusem i solą. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Przykryj i odstaw na 10 minut. W innym garnku zagotuj wodę i owoce przez 15 minut, zostaw do wystudzenia. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj kompot z amarantusem. Podawaj na ciepło lub na zimno z przybraniem.
Kolejne przepisy na następnej stronie…