Produkty o naturalnie wysokiej zawartości błonnika powinny być kluczowym składnikiem Twojej diety, jeżeli chcesz dostarczać swojemu organizmowi cennych składników odżywczych i zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej. Oto co powinieneś jeść:

1. Owsianka

W 100-gramowej porcji górskich płatków owsianych znajdziesz aż 6,9 gramów błonnika. Poza tym płatki owsiane zawierają tzw. błonnik rozpuszczalny, który dba o odpowiedni poziom cholesterolu oraz błonnik nierozpuszczalny, dzięki któremu dłużej jesteś syta.

2. Hummus

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, s ciecierzyca nie jest tu wyjątkiem. W 3 łyżkach stołowych humusu, czyli pasty zrobionej z tego warzywa, mieści się aż 2,7 gramów białka. Pamiętaj jedynie, by zwrócić uwagę na to, co dodajesz do swojego humusu. Przykładowo: pity zrobione z białej mąki pszennej nie będą tak sycące jak te z pełnych ziaren. Najlepiej byłoby, gdybyś w paście maczał surowe warzywa.

3. Awokado

Pewnie wiesz już, że awokado zawiera sporą dawkę zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale poza tym zawiera także znaczną ilość błonnika. Jedno średnie wielkości awokado zawiera aż 13,5 gramów tego sycącego składnika.

4. Soczewica

Soczewica to takie 2w1, bo nie dość, że zawiera sporą ilość błonnika to jeszcze równie sporą ilość białka. W 1/4 szklanki soczewicy znajdziesz 3,9 gramów błonnika i prawie 4,5 gramów białka.

5. Brukselka

Młoda brukselka należy do rodziny warzyw krzyżowych, z których wszystkie są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Jedna szklanka ugotowanej brukselki zawiera 4,1 gramów błonnika. I chociaż nie wszyscy przepadają za ich lekko gorzkim smakiem, to chyba warto się do nich przekonać.

Kolejne produkty na następnej stronie…



Total
44
Shares