Czy produkty „light” faktycznie są takie „fit”?
Slim, fit, zero %, light – te wszystkie określenia nie oznaczają zero kalorii, a mniejszą zawartość wybranych składników. Sprawdź lekkie pióro producentów, zanim lekką ręką wydasz więcej za mniej.
Etykiety
Według dyrektyw unijnych produkt niskotłuszczowy to taki, który ma mniej niż 3 g tłuszczu na 100 g, natomiast niskocukrowy powinien zawierać mniej niż 5 g cukru na 100 g.
Z kolei produkt może się nazywać lekkim (produkt light), jeśli nie zawiera więcej niż 40 kcal/100 g produktu stałego lub 20 kcal/100 g produktu płynnego. Nie ufaj więc nazwom sugerującym prozdrowotne zalety produktów – zamiast tego uważniej czytaj ich skład.
Coś za coś
Żywność o obniżonej wartości energetycznej ma wg norm co najmniej 30% mniej kalorii w porównaniu z normalną wersją. Z kolei zmniejszona zawartość (na opakowaniu reklamowana jako 0%) oznacza np. mniej soli, cukru albo tłuszczu.
Często jednak jedno nadrabia brak drugiego i w niektórych przypadkach podnosi nawet wartość kaloryczną produktu. Dlatego sprawdzaj czy „lekkie” przekąski nie mają więcej kalorii i mniej wartości, niż ich normalny odpowiednik.
Czytaj dalej na następnej stronie…