6 prostych i smacznych przepisów na owsiankę

3. Na wieczną młodość

EGCG, pochodna katechiny w zielonej herbacie, jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C. Z kolei matcha ma 137 razy więcej EGCG niż zwykła zielona.

Porcji 2 | 525 kcal | 21 tł. nas. | 12 g cukru | 15 min

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 300 ml wody
  • szczypta morskiej soli
  • 100 ml mleka owsianego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy
  • 100 ml jogurtu kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Na wierzch:

  • 2 łyżki płatków z kokosa, prażonych
  • 15 g pistacji, posiekanych

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, płatki i sól. Dodaj mleko, herbatę i syrop, po czym gotuj 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wmieszaj jogurt i wiórki kokosowe, udekoruj i gotowe.

4. Na stałe zasilanie

Quinoa i chia są bardzo bogate w magnez, który utrzymuje nasz układ krwionośny w dobrej formie i reguluje jego pracę.

Porcji 2 | 383 kcal | 1 g tł. nas. | 25 g cukru | 35 min

Składniki:

  • 100 g czerwonej lub białej quinoa
  • 200 ml wody
  • szczypta morskiej soli
  • 2 daktyle, bez pestek
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 1/4 łyżeczki nasion chia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilli

Na wierzch:

  • 1/2 banana, plasterki
  • 15 g pekan, siekane
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, quinoę i sól przez ok. 12 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Zagotuj mleko z daktylami, dodaj quinoę, chia, cynamon, wanilię i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj przybranie i podawaj na zimno lub ciepło.

Kolejne przepisy na następnej stronie…



Total
171
Shares