3. Na wieczną młodość
EGCG, pochodna katechiny w zielonej herbacie, jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym od witaminy C. Z kolei matcha ma 137 razy więcej EGCG niż zwykła zielona.
Porcji 2 | 525 kcal | 21 tł. nas. | 12 g cukru | 15 min
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 300 ml wody
- szczypta morskiej soli
- 100 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 1-2 łyżeczki syropu z agawy
- 100 ml jogurtu kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Na wierzch:
- 2 łyżki płatków z kokosa, prażonych
- 15 g pistacji, posiekanych
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę, płatki i sól. Dodaj mleko, herbatę i syrop, po czym gotuj 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wmieszaj jogurt i wiórki kokosowe, udekoruj i gotowe.
4. Na stałe zasilanie
Quinoa i chia są bardzo bogate w magnez, który utrzymuje nasz układ krwionośny w dobrej formie i reguluje jego pracę.
Porcji 2 | 383 kcal | 1 g tł. nas. | 25 g cukru | 35 min
Składniki:
- 100 g czerwonej lub białej quinoa
- 200 ml wody
- szczypta morskiej soli
- 2 daktyle, bez pestek
- 250 ml mleka migdałowego
- 1/4 łyżeczki nasion chia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 laski wanilli
Na wierzch:
- 1/2 banana, plasterki
- 15 g pekan, siekane
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę, quinoę i sól przez ok. 12 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Zagotuj mleko z daktylami, dodaj quinoę, chia, cynamon, wanilię i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj przybranie i podawaj na zimno lub ciepło.
Kolejne przepisy na następnej stronie…