To, co w piwie najzdrowsze…

Magnez

Wspomaga funkcjonowanie mięśni, reguluje przemianę materii i sprawia, że w ogóle coś czujesz, bo przekazywanie impulsów nerwowych w dużej mierze zależy od niego.

Potas

Także niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, w tym najważniejszego – mięśnia sercowego. Obniża również ciśnienie krwi.

Sód

Mało go, ale to dobrze. Kombinacja: mało sodu, dużo magnezu zapobiega chorobom serca, powstawaniu kamieni żółciowych i chorób woreczka żółciowego.

Witaminy

Szczególnie te z grupy B, które mają wpływ na odpowiednie dokrwienie serca, poprawiają koncentrację i wzmacniają system obronny Twego organizmu. Dzięki nim skóra lepiej wygląda, paznokcie przestają się łamać, a włosy szybciej rosną. Drożdże zawierają także niacynę – odpowiedni jej poziom uchroni Cię przed poparzeniami słonecznymi i zadba o zdrowie Twoich komórek.

Cukry

Powstają podczas warzenia, stanowiąc energetyczny doping dla mięśni, mózgu i nerwów. W odróżnieniu jednak od innych napojów zawierających cukier, piwo nie przyczynia się do powstawania próchnicy.

Olejki eteryczne

Te zawarte w chmielu mają właściwości relaksujące.

Proteiny

Tak, w piwie również znajdują się białka.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Jedna butelka piwa to 1/3 zapotrzebowania na zdrowe tłuszcze, które pomagają uchronić Twoje serce przed zawałem.

Woda

Zazwyczaj źródlana i oczyszczona z metali ciężkich to 90% zawartości butelki albo kufla.

Alkohol

Niedużo, ale na szczęście jest. Wszystkie badania naukowe pokazują, że to właśnie on głównie zmniejsza ryzyko arteriosklerozy (zatykania się żył i tętnic) i chroni nas przed zawałem serca oraz wylewem. Podnosi też poziom dobrego cholesterolu i zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się skrzepów.

Wszystko z rozsądkiem

Żeby było jasne. Mówiąc o walorach zdrowotnych i energetycznych wynikających z picia piwa, mamy na myśli maksymalnie dwie szklanki piwa dziennie. Tylko takie dawki są przez naukę i lekarzy zalecane. Picie większej ilości odbiera i zdrowie i energię.



Total
264
Shares